EdPro на міжнародних технологічних виставках

Наші враження від The Bett Show в Лондоні та Integrated Systems Europe в Амстердамі у 2019.

Що побачили й чим надихнулися цьогоріч на двох найбільших світових виставках сучасних технологій представники команди EdPro, розкажемо і покажемо у цьому матеріалі.У січні на виставці освітніх технологій The Bett Show в Лондоні побував Юрій Табачин. Разом з партнерами Mozaik Education він обмінювався досвідом із розробниками інформаційно-освітніх технологій з різних країн світу. Виставку відвідують тисячі вчителів, директорів навчальних закладів та людей, дотичних до сфери освіти і її визнають найкращим місцем для вивчення освітніх технологій.




  • Gallery image
  • Gallery image
  • Gallery image
  • Gallery image
  • Gallery image
  • Gallery image

Юрію, розкажи, які у тебе враження від цьогорічної виставки Bett Show у Лондоні?Чесно кажучи, я був трішки розчарований. Оскільки минулорічний захід я також відвідував, то цього року очікував побачити багато нового, але як і в Україні, так і у всьому світі освітня галузь вирізняється консервативністю та інертністю. Тому яскравих новинок чи кардинально нових продуктів я не побачив. Проте, в загальному, більшість виробників освітнього обладнання намагалися продемонструвати нові додаткові рішення та вдосконалення на базі вже робочої та перевіреної інфраструктури.
Чи можеш зробити прогноз про тенденції розвитку технологій в освітній сфері з того, що представили розробники?За моїми відчуттями, нових технологій вже вдосталь, тепер основний тренд на їх повноцінне використання та підняття технічної компетентності вчителів, викладачів.
Чиї стенди вирізнялися оригінальністю? Чого було найбільше?Як завжди, такі монстри як Microsoft та Google вразили своїми стендами та підходами до комунікації з відвідувачами. Вони створили своєрідні мінімістечка, де постійно відбувалось щось цікаве та проводились освітні сесії. Найбільше було рішень орієнтованих на вдосконалення педагогічних навиків.
Що б ти хотів бачити в українських школах з новинок?Вчителів, у яких горять очі, і які бажають вдосконалюватись. Інструментів для цього вже є більш ніж достатньо, бракує лише бажання та правильної мотивації.

Illustration

*Вперше виставку The Bett Show в Лондоні провели в 1985 році, а з 2013-го вона проходить у січні щорічно. Цьогоріч з 23 до 26 січня в ExCeL London зібралися тисячі англійських педагогів та лідерів зі сфери освітніх технологій. Загалом, виставка об'єднує 850 провідних компаній індустрії освітніх технологій, 103 нові стартові компанії та понад 34,700 учасників, тут представлена 136 країн від світової освітньої спільноти.

У лютому найбільшу у світі виставку професійного аудіо- та відеообладнання та електронних систем Integrated Systems Europe в Амстердамі відвідали Наталка та Андрій Табачини.

Інтерактивні панелі є і точно будуть в тренді. Їх було сотня різних. Такі технології удосконалюються. Ми побачили, як розвивається технологія, з якою ми працюємо, і у нас також будуть оновлення цього року. Всі перейшли на панелі 4К, HD-панелей у 2019 році на виставці вже не було.

Андрій: На виставку приїжджають розробники та представники бізнесу, щоб зрозуміти, яким буде попит на прилади, чи вони користуються популярністю. Цікаво подивитись на зібрані в одному місці всі найновіші технології та бачити, що буде популярним цього та наступного року у світі. У мене була можливість побачити прототипи, яких фізично купити ще не можливо, побачити, що буде в тренді, до чого все рухається і собі до цього також готуватися.Це виставка про візуалізацію контенту — про урок чи рекламу, про аудіосупровід. Були стенди, де представляли лише колонки або стенди, де показували, як робити світлові шоу, як на Time Square... Ми більше досліджували свою тему: освіта, бізнес, інтерактивні панелі, візуалізація. І бачимо, що інтерактив — це та сфера, яка дуже активно розвивається.Якщо говорити про інтерактивні прилади, то інтерактивну дошку ми побачили одну і вона була не у павільйоні виробника, а на стенді виробника програмного забезпечення, який показував, що його програма і там також працює. Інтерактивні панелі є і точно будуть в тренді. Їх було сотня різних. Такі технології удосконалюються. Ми побачили, як розвивається технологія, з якою ми працюємо, і у нас також будуть оновлення цього року. Всі перейшли на панелі 4К, HD-панелей у 2019 році на виставці вже не було.
Наталя: В Україну панелі 4К прийшли з нами та ними в основному користуються. А цьогоріч на виставці ми побачили, які є можливості покращити цю технологію і найновіші тенденції будуть у нас. Це будуть покращені моделі, з оновленими характеристиками, які частково представили на виставці, а ще частину доопрацьовують.
Андрій: Також ми побачили, які функції є популярними в інтерактивних панелях і ми зараз працюємо, щоб вони з'явилися у нашому обладнанні. Не буду поки що анонсувати, але скоро у панелях EdPro будуть функції, яких раніше не було.

Ми побачили, що наше програмне забезпечення дуже якісне і ті, хто почав розробляти свої навчальні програми, реально відстають на багато років від розробок Mozaik. А програма mozaBook удосконалюється і стає все більш корисною.

Наталя: Ми побачили, що наше програмне забезпечення дуже якісне і ті, хто почав розробляти свої навчальні програми, реально відстають на багато років від розробок Mozaik. А програма mozaBook удосконалюється і стає все більш корисною. Ми бачили розробників, які спеціалізуються і працюють лише з бізнесом. Відповідно, у них ПЗ лише для бізнесу. Ми спілкувалися з розробниками з Італії, Англії, Німеччини. У них також інтерактивні панелі дуже активно використовують і орієнтуються на них. Інтерактивними дошками користуються ті, хто раніше купував обладнання.Мені дуже сподобалося обладнання, яке представляли для вищих навчальних закладів — інтерактивні кафедри. Викладач може бачити свою доповідь і виводити малюнок чи частину тексту на великий екран. Я вже не кажу про допоміжні технічні засоби, як мікрофон чи підсвітка. Такі технології дають можливість простіше та ефективніше спілкуватися з дуже великою аудиторією. Таких рішень вже є дуже багато і вони вдосконалюються. Інтеграція різних технічних інструментів та ПЗ дозволяє не тільки робити цікавішими уроки, а й будь-які доповіді. Інформацію легше подавати й доносити до класів, великих аудиторій.Зручність такої виставки у тому, що ти маєш можливість у демо кімнаті протестувати виріб, якого ще немає в масовому продажі. Не замовляти зразки, а поїхати, в одному місці все подивитися і визначитися, що з цим робити далі у прив'язці до свого продукту. Якщо ж ти сам є виробником, то ти там маєш бути. Це показник. І всі найбільші виробники обладнання в цій галузі є на цій виставці.

*Уперше виставка Integrated Systems Europe відбулася в місті Женева (Швейцарія) у 2004 році. Тоді на заході було 120 експонентів, а відвідувачів — 3500. З кожним роком кількість учасників зростала. У 2018 виставку "Integrated Systems Europe" відвідали понад 80 тисяч учасників, а свої винаходи та продукти представляли майже 1300 експонентів.Цьогорічна виставка була найбільшою за площею розміщення та кількістю відвідувачів. Разом із кількісними змінами виставка трансформувалася з представництва сотні компаній (як усе починалося) до багатофункціональної чотириденної події: величезний виставковий зал, комплексні програми освіти та професійного розвитку, конференції, спікери світового рівня та численні партнерські заходи.Крім демонстрації найновіших продуктів та рішень у галузі мультимедіа виставка "Integrated Systems Europe" перетворилася на платформу для обміну ідеями не тільки в галузі аудіовізуальних систем, залучаються експерти з різних дотичних сфер для комплексних рішень та створення інтеграційних систем.Організатори Integrated Systems Events повідомили, що у 2021 році виставка ISE переїде до виставкового комплексу Fira de Barcelona.

EdPro відвідує найбільші технологічні виставки, щоб досліджувати розвиток освітніх технологій та пропонувати українському освітньому ринку найкращі рішення.