Керівники EdPro відвідали фестиваль винахідників у Львові


Ментори кожної команди отримали програмне забезпечення Mozabook від компанії EdPro.

Десятого лютого відбувся мініфестиваль проєкту «Клуб Молодого Винахідника — це свято науки, в якому брали участь 17 клубів, де кожен учасник шкільного КМВ мав можливість разом зі своїм вчителем-наставником клубу продемонструвати свою діяльність, популяризувати науку та просто показати захопливі експерименти й досліди. Фактично, в EdPro ми також чимало експериментуємо й висвітлюємо цю діяльність на ютуб каналі у підбірці "EdPro Amperia. Експерименти" та понад 100 дослідів представлені в окремому посібнику для вчителів фізики “Досліди та демонстрації з набором Amperia”.Відвідувачами Фесту були учні шкіл Львова зі своїми батьками, вчителі, директори закладів освіти. У події взяли участь близько 70 учасників клубів молодих винахідників зі своїми наставниками та майже 300 гостей фестивалю. 

Наставниця клубу молодого винахідника від 2021 року і цьогоріч координаторка клубів у західній Україні Ольга Доскочинська розповіла: “Кожна команда демонструвала свої унікальні фізичні досліди та експерименти з біології та хімії, тут можна було поекспериментувати з оптичним приладом — перископом. Ви, напевно, знаєте, що перископи встановлені на підводних човнах, дозволяють бачити над поверхнею, поки сам човен ще знаходиться під водою.Інша команда проводила експерименти з адаптації рослин у лабіринті, досліджувалася їхня стійкість до надлишку хімічних речовин у середовищі. Ще одна з команд створила модель механічного телефону, а саме винайдення механічного телефону здійснив у 1667 році британський фізик Роберт Гук.Невидимі чорнила — один з найстаріших способів вести секретні листування. Йому понад дві тисячі років. Наші юні винахідники змогли відтворити цей давній спосіб секретного листування 😉 А ще експериментували з флуоресценцією хлорофілу. Учні дослідили, що ультрафіолетове (УФ) випромінювання має важливий вплив на рослини, і його дія може бути як корисною, так і шкідливою." 

Illustration

Координаторка клубів молодого винахідника у західній Україні Ольга Доскочинська

"Як і на кожному фестивалі, так і на КМВ Фест було багато сюрпризів і подарунків. Ментори кожної команди отримали програмне забезпечення Mozabook від компанії EdPro і сертифікат від Управління освіти Львова для закупівлі розхідних матеріалів на потреби клубу.З програмою Mozabook учні зможуть краще зрозуміти деякі явища. До прикладу, я зі своїми учнями досліджували винаходи Леонардо да Вінчі, ми пробували відтворити його міст без жодного цвяха. І тут нам у пригоді стали 3D-моделі у Mozabook, учні мали можливість наочно побачити ці експериментування, — зазначила пані Ольга. — А ще на початку року наставники клубів отримали набір EdPro Amperia. З цим набором цікаво експериментувати та проводити фізичні досліди, адже діти концентруються на самій практиці. Набір дуже зручний, все продумано й сучасно.”

Близько 5 років поспіль у Львові реалізовується проєкт Клуб молодого винахідника, де одним з координаторів міжнародного проєкту Клуб молодого винахідника в Україні є Lviv Open Lab спільно з Мережею ТВОРИ.Специфіка діяльності клубів:● міждисциплінарність;● немає інструкцій, є дослідницьке завдання;● науковий метод не мета, а інструмент;● принцип “проб і помилок”;● наставник – лідер, не вчитель;● гнучкість форматів занять, доступні ресурси — підручні засоби;● здатність до співпраці (молоді, спільноти батьків, вчителів тощо). Компанія EdPro підтримує ініціативи, які допомагають дітям пізнавати науки й розвиватися у напрямку дослідництва, експериментів, позакласної роботи, STEM-освіти.