EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Підбірка програм для роботи з відео

Для тих, хто хоче створювати власний відеоконтент.

Про те, як записати свій урок або зробити навчальний відеоролик, думає чи не кожен вчитель. Це стає все більш популярним трендом серед українських педагогів. Пригадуєте, як вчитель фізики Павло Віктор здобув шалену популярність та відомість після публікації свого курсу уроків з фізики. EdPro пропонує підбірку програм редакторів-відео для різних операційних систем, які будуть корисними учням та вчителям. А особливо тим, хто готує свій суперурок на конкурс #SuperUrok 2019.
Усі з перелічених програм безкоштовні або мають версію у вільному доступі. І ними активно користуються наші друзі-школярі:)

Програми редактори-відео для Wіndows:
Windows Movie Maker або Windows Live Movie MakerAvidemuxDaVinci Resolve

Illustration

Це безплатні програми з простим та зрозумілим інтерфейсом. Для початківців підійде Windows Movie Maker. Зробити слайд-шоу з фотографій або відеороликів з відеофайлів тут можуть люди без досвіду роботи з відеоредакторами. Ролик створюється з відібраних фотографій, спецефектів та музичних файлів.
Вже удосконалена версія Windows Live Movie Maker дозволяє з фотографій та відео зробити відеофільм. В цій програмі можна додавати спеціальні ефекти, переходи, звуковий супровід, заголовки і підписи.
Редактор відео Avidemux призначений для монтажу і конвертації відео. Програма має безліч корисних інструментів та аудіо- відеофільтрів, що дають можливість для нелінійної обробки відео, наповнення його візуальними ефектами, конвертування в різні формати, імпорт/експорт аудіопотоків у відео, додавання субтитрів.
Сучасний набір інструментів для корекції, монтажу і обробки відео та звуку – це програма DaVinci Resolve. Вона підходить для тих, хто професійно займається створенням відео, фільмів. За допомогою цього редактора можна здійснювати операції розкрою, склеювання, підгонки кліпів, синхронізації аудіо- та відеофайлів, додавання ефектів і переходів, а також зведення треків.Для користувачів є сертифіковані підготовчі курси від викладачів з різних куточків Землі. Україномовної чи російськомовної версій програми немає, детальна документація — англійською мовою. Тому, якщо є потреба у швидкому результаті, варто обирати простіші програми, про які йдеться вище.

Програми редактори-відео для Mac OS:
iMovieJahshakaLightworks

Illustration

iMovie — це фірмовий редактор відео від Apple для швидкого монтажу роликів. В додатка зручний інтерфейс, є підтримка виконання операцій за допомоги жестів Multi-Touch. Сюди можна імпортувати відео та фото з розділу "Галерея". Додані до проєкту матеріали можна перетягувати на стрічці часу в потрібну позицію та редагувати: видаляти окремі фрагменти, застосовувати до зображення різноманітні фільтри та ефекти. Для створення відео є готові шаблони. Користувачу залишається лише змінити титри, надписи, знімки та фрагменти відео. Ще можна додавати музичний супровід з власної медіатеки, тут є доступний ефект уповільнення/прискорення часу.
Мультиплатформовий редактор відео JahShaka підходить для ОС Windows, Linux і OS X. Ця програма дозволяє працювати з відеорядом в режимі реального часу, має відкритий вихідний код, поширюється безплатно, використовується для нелінійного відеомонтажу. Редактор підтримує майже всі відомі формати відео, містить велику бібліотеку спецефектів та анімацій та інструменти для створення власної музики та професійної обробки, підтримує 3D.
Lightworks — професійна система нелінійного відеомонтажу. Тут великий набір засобів для синхронізації відео і звуку, можливості з накладення різноманітних відеоефектів в режимі реального часу. Редактор використовується в кіноіндустрії. Безплатна версія має обмеження у функціональності, але вона має підтримку імпорту всіх професійних і споживчих форматів та можливість додавання титрів.

Програми для запису відео з екрана та стрімінгу:
Open Broadcaster SoftwareХsplit Broadcaster

З допомогою програми XSplit Broadcaster можна робити запис з екрана комп'ютера та транслювати відеоматеріал. Також можна перемикатись між різними джерелами мовлення під час трансляції, додавати контент з відеокамери або вибрані ділянки екрану комп'ютера, зображення чи флеш-контент. Тут є інструменти для налаштування якості зображення та сигналу трансляції з урахуванням можливостей комп'ютера. Трансляції можна зберігати на комп'ютері та редагувати. Програма дозволяє працювати з декількома камерами.
Open Broadcaster Software – програмне забезпечення, яке дозволяє записувати відео з десктопа, тобто ви можете записати всі ваші дії на екрані. Програма має зручну панель налаштувань для швидкої зміни та налагодження трансляцій і запису, дозволяє з легкістю перемикатися між різними профілями. Захват відео/аудіо у реальному часі, мікшування, плавні відеопереходи між сценами за власними налаштуваннями. Інтуїтивний звуковий мікшер з фільтрами: пороговий шумопонижувач, подавлення чи підсилення шуму — все можна контролювати за допомогою VST-плагінів. Для відео є фільтри: Маска до зображення, Коригування кольору, Зелений екран.

Програми для редагування відео на мобільних пристроях iOS:
iMovieQuik

Illustration

У додатку-iMovie можна працювати з відео на iPhone чи iPad: переглядати свої відеозаписи в повноекранному відеобраузері, експортувати відеоролик або будь-яку його частину, відзначити кращі моменти, щоб швидко перемикатися на них при необхідності.
Редактор Quik від GoPro дозволяє створювати з фото чи шматків відео цілісний ролик автоматично або вручну. Матеріал можна додавати з Галереї, GoPro Plus або з Live Photos. Додаток розпізнає обличчя та кольори. Можна налаштувати кадри й змінити будь-яку потрібну ділянку, вибирати стиль відео з ефектами та переходами, відредагувати шрифт, фільтри, інтенсивність фільтрів чи графіка.

Програми для редагування відео на мобільних пристроях Android:
InShotVIVAVIDEOPOWERDIRECTOR

Illustration

InShot — редактор відео високої чіткості, який дозволяє експортувати відео без втрати якості. Це відмінно підходить для обрізки та розбиття довгого відео на невеликі відеокліпи. Є інструмент для розмиття фону у відео та фотографіях. З допомогою InShot можна додавати музику, тексти та наклейки на своє відео. Тут є функція швидкого / повільного руху. Крім звичних інструментів для редагування тут є можливість повертати відео на 90 градусів.З VivaVideo можна легко створити відеоісторію кількома натисканнями. Тут є спеціальні ефекти / наклейки / фільтри / анімаційні кліпи та субтитри для наповнення та створення відео.PowerDirector — відеоредактор з можливістю редагування відео на декількох часових шкалах, безплатними відеоефектами, повільним та зворотним відео. Цей простий редактор відео дозволяє створювати звукові ефекти та ефекти екшн-фільму, використовуючи chroma key для створення фільмів 4K і обміну ними в соціальних мережах.

Сподіваємося, цей короткий загальний опис допоможе зорієнтуватися і визначитися у виборі програми, що підійде вам найкраще для створення своїх відеоуроків чи роликів! Маленька порада — для розміщення на YouTube підходять відео у форматі: mov, avi, mp4Читати попередні матеріали рубрики #EdProрекомендує:Освітні програми з використанням віртуальної реальності (VR)Навчальні програми для інтерактивного наповнення уроківУкраїнські платформи та ресурси для самоосвіти вчителівВІДЕОІНСТРУКЦІЯ для користувачів інтерактивної панелі EdPro TouchХочу купити інтерактивну панель, але не знаю ...Шукаєте фінансування для школи?Відеоуроки для навчання та розвитку школярів