Видавництво "Ранок" у mozaBook

Чиї підручники з України будуть на mozaBook першими?

Хороші новини для прогресивних шкіл. "Ранок" — перше українське видавництво, чиї підручники будуть доступні на mozaBook. Зараз триває навчання працівників. Будемо вас із ними знайомити.
Згодом редактори, автори та технічні працівники видавництва додаватимуть в підручники екстра вміст: україномовні зображення, малюнки, інтерактивні 3D-моделі, освітні відео, аудіоматеріали і завдання від Mozaik Education та EdPro.Більшості з нас засноване 20 років тому видавництво "Ранок" відоме своїми книгами для навчання з раннього дитинства і до закінчення школи. На їхній літературі виросло не одне покоління і щоб так відбувалося ще багато років, вони взялися своїми силами за переведення шкільної літератури в інтерактивний формат.
Після знайомства з EdPro та Mozaik Education українське видавництво має амбіції створити високої якості цифрові підручники, які дозволять мати сильну освітню сучасну базу для шкіл.

Те, що українські підручники будуть в каталозі видань різних шкіл світу в цифровому форматі, додає плюсів рівню нашої освіти. Створюють по-новому опрацьовані книги, орієнтовані на сучасних дітей, їхні зацікавлення та сприйняття інформації.


Освітнє програмне забезпечення від Mozaik Education вже доступне на ринку України. Залежно від потреб, його можуть придбати школи, вчителі, батьки та учні. Тут є ліцензії для навчання вдома та викладання уроків у шкільному середовищі на інтерактивній панелі.

Illustration

Руслан Комаровський, Євгенія Ковальова, Андрій Табачин та Сергій Петрачков на робочій зустрічі у Львові.

Технічний редактор видавництва "Ранок", напрям іноземна література Сергій Петрачков, Project manager відділу електронних книг Руслан Комаровський та керівник відділу електронних книг видавництва "Ранок" Євгенія Ковальова поділилися враженнями після онлайн-навчання по скайпу та першого робочого візиту до Львова.
 Євгенія Ковальова оцінює переведення навчальних книг у цифровий формат як необхідність. "Все европейские страны уже давно перешли на цифровые книжки, наши соседи, Венгрия, Польша более десяти лет занимаются такими платформами, преобразованием печатного продукта в электронный, синхронизацией и так далее, поэтому с этим, что появляется в Украине, нужно работать, подключать больше к этому процессу школы, показывать, что есть что-то новое и этому нужно учиться. Часто к новому люди привыкают долго. Но здесь нужно быть настойчивыми!"
За її словами, видавництво "Ранок" давно пропонує різні варіанти інтерактивного навчання на сайті, де містяться додатки до підручників, або інших посібників з онлайн-тестами, завданнями, онлайн-тренуваннями.

"Учебник — это основной документ, инструмент для школьника, учителя, очень хорошо, что мы будем с помощью mozaBook насыщать его теми материалами, которые у них уже есть и частично локализованы на украинский. Это очень позитивное явление!" — керівник відділу електронних книг видавництва "Ранок" Євгенія Ковальова.

Сергій Петрачков підтримав колегу: "Оцениваю очень позитивно. Это действительно назрело. Украине надо не просто повторять и перенимать чужой опыт, а делать это ускоренно и не останавливаться на уровне других, а бежать вперед, потому что нам надо превратиться в опережающих. Иначе все будет очень грустно."Обсяги роботи, як кажуть працівники видавництва, колосальні. Більшість контенту доведеться переробляти, оскільки він був розрахований на друкований формат. Просто брати pdf друкованого примірника це не варіант. Тексти друкованих книг передбачали взаємодію з дитиною без інтерактиву, обладнання. Тому спочатку з літературою працюватимуть редактори, а потім технічні спеціалісти. "Для автора тоже будет большая работа, потому что настолько много разных тестовых заданий, игровых моментов, все это хочется внедрить в книги, главное найти эти точки, с которыми можно работать", — додає Євгенія Ковальова.

"То, что мы делаем сейчас, следовательно, надо было начать раньше делать в масштабах страны. Надеюсь, что мы хоть и запрягали долго, но поедем быстро. Нам есть с чем сравнивать, тут есть с чем работать," — технічний редактор видавництва "Ранок", напрям іноземна література Сергій Петрачков.

Illustration

Гості з Харкова відзначили, що у створенні такого освітнього продукту має бути зацікавленість і держави, і батьків, і шкіл.