EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Відеоуроки для навчання та розвитку школярів

Ресурси з якісним відеоконтентом для організації цікавих уроків та самоосвіти школярів.

Нова підбірка рубрики #EdProрекомендує про навчальний відеоконтент. Ми знайшли найкращі відеоуроки, цікаві навчальні відео українською та кілька англомовних каналів. Поповнюйте свій арсенал якісними й сучасними матеріалами, щоб ваші учні не могли відірватися від уроку. І щоб діти знаходили цікаві для себе сфери та пізнавали світ комплексно.

Нова ШколаНаповнення: відеоуроки зі шкільної програми

Сайт та YouTube-канал Нової школи наповнені відео з більшості предметів шкільної програми. Матеріал структурований за класами та предметами, тому на сайті легко зорієнтуватися і визначити, чи є потрібні для вас предмети чи матеріал.Короткі відео розміщені тема за темою, як у шкільній програмі, і підходять для кращого доповнення підручників або їх заміни. Також автори запрошують до співпраці вчителів, авторів відеоуроків. Якщо ця тема не представлена, то можна надіслати власне відео.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: шкільна програмаМови: в основному, українськаСайт: https://video.novashkola.ua/Фейсбук-сторінка: Нова Школа

Illustration
Illustration
Illustration

Авторські відео Нової Школи цікаво озвучені, добре підібрані для учнів кожного класу. Але так як цей ресурс збирає відео від різних авторів, то вони можуть бути за стилем та подачею як строката стрічка. Плюс в тому, що ви знаєте куди перейти, якщо вам сподобався конкретний автор відеоуроку.
Усі тижневі оновлення відеоуроків від Нової школи публікують на Фейсбук-сторінці.

РЛ ФізикаНаповнення: поглиблене вивчення фізики для 7-11 класів

Майже 500 уроків з фізики для поглибленого вивчення предмету. Курс складається з відео, які записав під час уроків учитель з Одеси Павло Віктор і протягом трьох років транслював у прямому ефірі на YouTube.
Відеоуроки посортовані за темами. Для учнів 7-8 класів уроки на каналі в окремих плейлістах, тому користувачам зорієнтуватись з пошуком та вибором досить просто. Під відео можна залишати питання, коментарі, щоб отримувати відповіді від учителя. Такий онлайн-формат навчання дає переваги тим, хто навчається дистанційно.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: поглиблена шкільна програма з фізикиМови: російськаYouTube-канал: перейти за посиланням

Illustration
Illustration
Illustration

Відео можна пропонувати школярам для самостійного навчання або підготовки до уроків. Тут є аудиторія з різних країн світу і кількість підписників постійно зростає.

Khan AcademyНаповнення: математика та різні шкільні дисципліни англійською

Україномовна версія Khan Academy значно менша за англомовну (понад 2 тисячі відеоуроків на різні теми), вона містить матеріали з основ математики, алгебри, тригонометрії та геометрії. Відеоуроки розміщені окремими групами, що досить зручно для орієнтування. Учителям цей ресурс допомагає з наочним поясненням тем із математики.Курси ж англомовної версії цієї міжнародної освітньої мережі розраховані на аудиторію вчителів, батьків та учнів від шкільного садка до вищої школи. Тут можна вивчати такі предмети як математика, (мистецтво та гуманітарні науки, природничі науки, економіка та фінанси, програмування.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: математика та різні шкільні дисципліни англійськоюМови: англійська, українськаСайт: schoolchampionYoutube-канал: перейти за лінком

Illustration
Illustration
Illustration

Оскільки англомовних відео набагато більше, то є мотивація підівчити англійську і доповнювати вивчення різних предметів такими от цікавими короткими відеолекціями.

Цікава наукаНаповнення: відео з фізики, астрономії, біології, географії та математики

На цьому каналі перекладені та озвучені українською науково-популярні та освітні відео від найкращих популяризаторів науки. Тут можна дізнатися про вплив кави на мозок, звідки взялося золото та з чого складається всесвіт, чому деякі люди лисіють та як не бути занудою.… У кожному відео завжди зазначений автор і є можливість звернутися до першоджерела.Відео погруповані тематично в списки відтворень: історія, природа, космос… Їх можна використовувати на уроках або рекомендувати учням для перегляду.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: фізика, астрономія, біологія, географія та математикаМови: українськаYoutube-канал: перейти за лінком

Illustration
Illustration
Illustration

Матеріали зацікавлюють і дають як цікаві відповіді на звичні та незвичні запитання, так і ще більше наштовхують на власні пошуки та дослідження.

Наука та ВсесвітНаповнення: сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини

Канал позиціонує себе ресурсом для тих, хто цікавиться сучасністю та хоче знати, яким буде наше майбутнє. Тут подані українською відеоролики з наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини. Такі короткі екскурси можуть допомогти розібратися із тим, що таке сучасна наука і над чим зараз працюють вчені у світі.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: наукові дослідженняМови: українськаYoutube-канал: перейти за посиланням

Illustration
Illustration
Illustration

Найбільше відео з астрономії та космонавтики, біології та екології. Також є окремі списки відтворень з відео каналів ТЕD та Kurzgesagt.

TED-EdНаповнення: математика, економіка, психологія, здоров'я, мистецтво, дизайн, інженерія, технології

Нетипові, на перший погляд, відео. Дуже цікаві теми та реалізація на високому рівні. Дуже зручно структоровані всі матеріали за тематикою. Окрім відео, тут є запитання, інформація з додатковими джерелами для поглибленого вивчення теми, можливість дискутувати зі студентами та учнями, користувачами каналу.
Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатноПредмети: наукові дослідженняМови: англійськаYoutube-канал: перейти за посиланням

Illustration
Illustration
Illustration

Учителі мають можливість долучатися до команди авторів і записати власний відеоурок та подати його на розгляд для розміщення на каналі. На основі відео з TED-Ed створюють тематичні підбірки, наприклад, про комп'ютери, технології та штучний інтелект, де є 10 цікавих відео про роботу сучасних винаходів та їх складових.

mozaWebНаповнення: усі предмети шкільної програми

mozaWeb PREMIUM Teacher — ліцензія для користування потужною навчальною програмою на великих екранах, наприклад, на інтерактивній панелі чи дошці. Вона відкриває повний доступ до інтерактивного змісту: 1176 навчальних 3D-презентацій, освітні відео та програми на вебсторінці mozaWeb без встановлення додаткової програми. Аналогічна ліцензія для учнівського користування (класна робота на планшетах з ОС Android чи іOS. Виконання домашніх завдань) — mozaWeb PREMIUM.У 3D-моделях навіть на смартфонах можна побачити фізичні процеси, будову клітини чи людського організму, будівлю або конструкцію в тривимірному вигляді та прослухати інформацію на різних мовах.Яку роздільну здатність має людське око, найбільш самотнє місце на Землі або відео про явища, які відбуваються в суспільстві, хімічні експерименти та подорож у різні країни світу, античні міста… Це перелік тем відео з першої сторінки, а загалом їх понад 1200 штук.Обладнання: комп'ютер, інтернетВартість: безплатний доступ до 5 елементів медіатеки на тиждень та платна ліцензія з повним доступомПредмети: усі зі шкільної програмиМови: є українська та багатомовна версія програмиСайт програми: ua.mozaweb.comСайт з ліцензіями: https://edpro.ua/price

Illustration
Illustration
Illustration

Крім відео та 3D-презентацій, тут чимало цікавих ігор та різних навчальних інструментів.
Ми тестуємо і підбираємо найкращі сучасні навчальні ресурси й закликаємо ділитися вчителів інформацією з колегами. Щоб в кожного педагога була можливість покращувати свою роботу і скористатися доступними можливостями.